- En kvalitetssignering for klubben
Sigbjørn Korneliussen har det siste året vært trenerutvikler for akademiet. Fra nyttår blir stillingen hans utvidet til fagsjef og trenerutvikler. Les mer om hva det innebærer i tillegg til å bli bedre kjent med Sigbjørn.
Sigbjørn Korneliussen sin avtale som trenerutvikler for akademiet går ut ved nyttår. Den blir nå forlenget og utvidet til fagsjef og trenerutvikler. En rolle som skal sørge for at klubben til enhver tid er i utvikling og i førersetet av norsk toppfoball.
Som trenerutvikler har Sigbjørn arbeidet tettest med trenerne i akademiet. Fremover skal han også arbeide med teamet rundt a-laget. Akademiet og a-laget skal knyttes tettere sammen med hensikt å skape synergier begge veier, både på spiller- og trenerutviklingssiden.
Hva ligger i rollen som fagsjef- og trenerutvikler?
- Det handler om å skape en felles retning for hvordan vi i Tromsø IL driver fotballen. Sigbjørn skal lede retningen og sørge for at treneren i klubben snakker samme språk. Det blir viktig å kjenne vært individ og hvordan de jobber sammen i team. Samtidig skal han bidra til å skape bevissthet og forståelse blant trenerne våre for hvilken fotball vi skal spille fra akademiet og opp til a-laget, sier sportssjef Lars Petter Kræmer-Andressen.
- Tromsø IL er en stor klubb, vi skal både skape drømmer, være et eliteserielag og samtidig selge spillere til større klubber. Det å ha en rød tråd i dette arbeidet og å snakke det samme språket vil være gunstig for at vi hele tiden går i retning fremover, sier Sigbjørn Korneliussen.
Hva betyr det å få Sigbjørn inn i denne nye og utvidede rollen?
- Vi var veldig glad for å ha med Sigbjørn videre på laget. Det ene er det fotballfaglige, men det mennesket han representerer er unikt. Han er en lagbygger med et verdisett som gjenspeiler klubben. I tillegg til den fotballfaglige kompetansen har han relasjonelle ferdigheter som gir klubben en helt ny dimensjon. Det er en rolle som vi mener han passer veldig godt i, sier Kræmer-Andressen.
Både Kræmer-Andressen og Korneliussen har stor tro på at et solid team skal skape resultater for klubben.
- Sigbjørn blir en viktig mann for meg også, nettopp med arbeide å tenke langsiktig for klubben. Vi tror på at vi sammen skaper mer gjennom å jobbe med god struktur og i team. Det blir viktig for klubben å fortsette det gode arbeidet som Gaute har gjort med sitt team rundt a-laget for å sikre at klubben i en langsiktig retning har bedre forutsetninger for å skape resultater, sier Kræmer-Andressen.
La oss bli bedre kjent med Sigbjørn
Hvem er han? Hvor kommer han fra? Og hva er hans beste minne fra fotballbanen så langt.
Du har lang og bred erfaring innen toppfotballen, fortell litt om reisen din så langt?
Jeg er født og oppvokst ytterst i Lofoten på en plass som heter Sørvågen i Moskenes kommune. Det er et lite fiskevær i en kommune med rundt 1000 innbyggere. Det var en enorm interesse for fotball og fiskerier i det miljøet jeg vokste opp i. Det har vært med på å forme meg til den jeg er i dag.
Hva sparket interessen din for fotball?
- Vi var en gjeng som var enormt interessert i fotball og spesielt engelsk fotball. En kombinasjon av interesserte og ikke minst engasjerte foreldrene og tippekampen på lørdager var nok avgjørende for at jeg ble frelst av den runde ballen. I tillegg hadde vi vel alle en stor drøm om å bli fotballspillere og vinne VM-finalen. Det slo ikke helt til, men jeg har opplevd så mye bra gjennom fotballen, spesielt folkene.
Ditt beste fotballøyeblikk?
Du var på god vei til å bli proff..
- Når jeg flyttet fra Sørvågen for å begynne på Lyn/NTG var jeg bestemt på å bli proff. Det høyeste nivået jeg nådde var 2. divisjon i Asker. Så du kan skrive at jeg har vært semiproff, så jeg var ikke så langt unna. Jeg fikk dessverre en stygg skade som satte en stopper for videre fotballspill og ambisjonene om å spille i Eliteserien ble i den perioden lagt på hyllen.
Når skjønte du at du skulle fortsette å jobbe i fotballen?
- Som et resultat av at jeg måtte gi meg som spiller var det naturlig for meg å se på om det var andre områder innenfor fotballen som appellerte til meg. NTG tok vare på meg etter skaden og jeg fikk være med som læregutt hos Lyn/NTG. Etterhvert ble jeg også trener for Lyn sitt gutter 14-lag. Det var vel tilbake i 2001 og min første trenerrolle. En kjempfin gjeng med spillere og ei lærerik erfaring.
Fra 2001 og fram ti 2010 var du en del av NTG / LYN
- Jeg har vel jobbet størstedelen av mitt yrkesaktive liv i NTG. Stort sett vært innom alle avdelinger, både på jente- og guttesiden. De siste årene var jeg hovedtrener for Lyn/NTG, 2. laget til Lyn.
i 2010 pakket du lasset og flyttet hjem til Lofoten?
- Da flyttet jeg og kona hjem til Lofoten og Leknes. Vi hadde et ønske om å være nærmere familie, naturen og den lokale fotballen. Der hadde jeg en kjempefin jobb som lærer på toppfotballlinja på Vest-Lofoten Videregående skole.
Utforsk mulighetene med TIL+ her
En sentral brikke på U21-landslaget
I 2017 fikk jeg muligheten til å bli en del av U21-landslaget i en rolle som team manager. En rolle jeg har også i dag og som jeg trives med. Det er givende å arbeide med våre neste landslagsspillere. Fokus der fremover ligger på forberedelser inn mot EM i 2023 i Romania og Georgia. Det blir stort.
Hva er de viktigste erfaringene du har fra U21?
- Jeg har lært utrolig mye av Leif Gunnar og standardene som kreves i og rundt U21-teamet. Jeg ser igjen mye av de samme arbeidsmetodene hos Gaute Helstrup. Det er lærerikt og inspirerende å få referanser fra det høyeste nivået samtidig som vi ser at spillerne våre leverer topp internasjonale prestasjoner. Det betyr Det betyr at arbeidet som er lagt ned over mange år tar oss i riktig retning.
Du har vært tilknyttet klubben i et år som trenerutvikler. Hvilke tanker har du gjort deg til nå om mulighetene klubben har?
- For det første så har det vært givende å ta del i klubbens utvikling det siste året. Utvikling er nøkkelordet. Jeg ser en innovativ organisasjon som er på søken etter å bli bedre. Vi er ikke perfekt og vi kommer til å gjøre feil, men så lenge vi søker utvikling vil vi ta ytterligere steg. Både sportslig og administrativt. Jeg gleder meg så utrolig mye til fortsettelsen.
Hva liker du best med miljøet i klubben?
- Jeg liker folk og jeg liker å jobbe i team. Det er givende å få det beste ut av enkeltpersoner og ikke minst laget som helhet. uttrykket det store laget er et begrep jeg liker veldig godt, og for meg er det nettopp det Tromsø IL er. Det er et stort lag som jobber sammen hver eneste dag for å bli bedre. Med en slik innstilling kan vi skape store øyeblikk som denne klubben har for vane å gjøre.
- Det har vært givende og spennende og samarbeide med Robin Bergfald som er utviklingsansvarlig for akademiet. Et samarbeid jeg gleder meg til å dyrke videre.
Hvordan har det vært og hvordan blir det å jobbe tettere med a-laget?
- Det er veldig inspirerende å få være en del av et sterkt fagmiljø som det Gaute Helstrup og hans team rundt a-laget representerer. Det bli spennende å ta fatt på arbeidet med å skape en enda tydeligere rød tråd mellom a-laget og akademiet, og i tillegg ser jeg fram til å samarbeide tettere med Lars Petter som er vår sportssjef.
Hva skal til for å fostre opp de neste trener og spillertalentene i nordnorge?
- Det vi ser etter er riktig mindset. Mindset i dette bilde betyr at du må ha en stor lidenskap for å være i utvikling. Det innebærer at du vinner litt og taper litt. Du er opptatt av de små prosentene som gjør at du utvikler deg i et langsiktig perspektiv både alene og i lag med andre.
Hva er det beste med Tromsø?
Det beste med Tromsø er TIL og Forza. Jeg er søkkimponert over det den gjengen får til, det er utrolig imponerende hvordan de er med å bygge supporterkulturen i Tromsø. I tillegg er det flust av gode folk i den byen her. Det er inspirerende og jeg får energi av å være rundt så flotte folk.
I tillegg er det en kul by, midt på ei øy med, og med de spektakulære områdene rundt. Det er fantastisk å kunne ta turen rett ut i naturen når man måtte ønske det.
Hvilke tanker har du gjort deg om fotballmiljøet i byen?
Det er et kult fotballmiljø i byen også utenfor TIL, det er utrolig gøy å se. Det er mange flotte å finke folk som representerer de ulike lagene i bydelene i Tromsø. Fremtiden ser meget bra ut.
Et siste spørsmål. Hva spiser du på julaften?
Pinnekjøtt.
Førjulskvelden nærmer seg. Kjøp billett her